Što je kreatin, čemu služi i kako djeluje

22.08.2023

Što je kreatin, čemu služi i kako djeluje

Kako kreatin djeluje?


Kod intezivnih treninga i napora mišića, glavna uloga kreatina je povećanje kreatin-fosfata u mišićima. Dodatne količine kreatin-fosfata tijelo koristi za proizvodnju više ATP-a.


ATP je ono što nazivamo izvorom energije u tijelu. Sa većim količinama ATP-a u tijelu dobivaš više snage što će ti pomoći da odradiš trening sa više snage i manje umora.


Zašto koristiti kreatin i čemu služi?


10 razloga zašto trebaš uzimati kreatin


1. Povećava razine kreatina u mišićima

2. Kreatin povećava tvoju snagu

3. Kreatin povećava anaerobnu snagu

4. Kreatin povećava izdržljivost na treningu i smanjuje umor

5. Povećava mentalnu sposobnost i poboljšava pamćenje

6. Pomaže u boljem hidriranju tijela

7. Pomaže ti da povećaš kilaže koje dižeš na treningu

8. Ubrzava volument i rast mišića

9. Povećava razine testosterona

10. Smanjuje razine šećera u tijelu i pomaže u borbi protiv dijabetesa

Je li kreatin siguran?


Kreatin je jedan od najistraženijih suplemenata te istraživanja dokazuju da je kreatin siguran.

Ne postoje dokazi da je kreatin štetan za jetru ili bubrege. Neki ljudi prijavljuju osjećaj veće dehidracije tijekom korištenja kreatina, no istraživanja nisu dokazala te tvrdnje.


Kada uzimati kreatin, i koliko?

Vrste kreatina


Kreatin kao suplement je već dugo dostupan na tržištu te je prošao nekoliko generacija razvoja. Danas najpopularnija vrsta i oblik kreatina je kreatin monohidrat. S obzirom da je kreatin monohidrat u većini trgovina jedina dostupna vrsta kreatina, te je najistraženiji mi ga preporučamo.


Mitovi o kreatinu


Je li kreatin stereoid?


Kreatin je tripeptid sastavljen od tri aminokiseline: L-arginin, L-glicin, L-metionin. Dakle kreatin po svojoj molekulskoj strukturi, ali i utjecaju ni približno ne djeluje kao steroid te nije zabranjena supstanca u svijetu sporta.


Je li kreatin štetan za zdravlje i bubrege?


Kreatin je jedan od najistraženijih dostupnih suplemenata. Ta istraživanja nisu dokazala nikakvu štetnost kreatina, te kreatin ne šteti bubrezima. Dapače, kreatin koristi u prevenciji raznih bolesti.


Uzrokuje li kreatin dehidraciju?


Kreatin uvlači vodu u mišiće i drži ih hidriranima, no to nije direktno vezano uz dehidraciju. Normalnim unosom vode kroz dan (2–3L vode) ne bi trebao osjetit znakove dehidracije.


Deblja li kreatin?


Kreatin pospješuje zadržavanje vode u mišićima, što će povećati volumen mišića vizualno. Ako radiš na definiciji kreatin možda nije najbolji suplement za tebe, no on će ti pružiti više snage i energije kako bi odradio svoje treninge efikasnije


Nakon prestanka korištenja kreatina tvoji mišići će ispustiti višak vode te ćeš imati više izdefiniranih vidljivih mišića koje si izgradio sa dodatnom snagom i energijom.


Hoću li izgubiti mišiće nakon prestanka korištenja kreatina?


Ne. Tijekom korištenja kreatina tvoji mišići će zadržavati više vode što će im dati na volumeni i "mekši" izgled. Nakon prestanka korištenja kreatina tvoji mišići će izbaciti višak vode, a tvoji mišići će ostati te će izgledati tvrđe i više definirano.


Kreatin nije za žene?

Pročitaj više o tome kako kreatin djeluje na žene, trebaju li ga žene koristiti, i kako!

Zaključak


Kreatin je jedan od najjeftinijih i najefektivnijih suplemenata dostupnih na tržištu. Potiče kvalitetniji i zdraviji život, pogotovo kod starijih osoba, pomaže boljem funkcioniranju mozga te ga je korisno unositi kao suplement.


Pronađi najbolju ponudu i usporedi cijene kreatina na FitAlertu.​

Podijeli na:

Mario Krvarić

Treniranje i zdrava prehrana su sastavni dio mog života, te sa vama želim podijeliti svoje znanje kako biste bolje i brže postigli željene rezultate.

Pročitaj više