Vježbanje s dijabetesom

13.11.2020


Vježbanje i dijabetes

Mjere opreza postoje u svakom sportu. No, sport uključuje i specifično znanje. Važnost pridržavanja mjera opreza se povećava ako osoba boluje od dijabetesa. Mislite li da je isto vježbati s dijabetesom i bez njega? Ono što muči sve trenere ovog svijeta, a istovremeno uzrokuje osjećaj „Hej, pa je li moguće da to netko izjavi“ je poistovjećivanje tjelesne aktivnosti s vježbanjem. Tjelesna aktivnost uključuje kretanje koje povećava potrošnju energije dok je vježbanje planirano i strukturirano te se definira kao fizička aktivnost koja zahtijeva vođenje od strane trenera. Kako će se trener, rekreativac i sportaš odnositi prema treningu ovisi o zdravstvenom stanju i obliku dijabetesa. Upravljanje glukozom se razlikuje od tipa dijabetesa i vrsti aktivnosti. Stoga preporuke za tjelesnu aktivnost i vježbanje trebaju biti prilagođene specifičnim potrebama svakog pojedinca.

Vrsta dijabetesa

Tipovi dijabetesa su dijabetes tipa 1 i tipa 2. Dijabetes tipa 1 (5 % - 10 % slučajeva) obilježava nedostatak inzulina. Iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi, češći je u mlađih ljudi. Dijabetes tipa 2 (u 90 % do 95% slučajeva) je rezultat progresivnog gubitka sekrecije inzulina s inzulinskom rezistencijom. Gestacijski dijabetes pojavljuje se tijekom trudnoće, obično od 24 do 28 tjedna gestacijeu trudnica za koje nije bilo poznato da imaju dijabetes. Predijabetes se dijagnosticira kada je razina glukoze u krvi iznad normalnog raspona, ali nedovoljno visoka da bi se mogla svrstati u dijabetes. Takve osobe imaju povećan rizik za razvoj dijabetesa tipa 2, ali mogu spriječiti/ odgoditi njegov početak fizičkom aktivnošću i drugim promjenama načina života.

Što trenirati?

Joga i Tai chi mogu pomoći u kontroli glukoze i lipida kod osoba s dijabetesom tipa 2. Također takav oblik aktivnosti utječe na poboljšanje ravnoteže što je iznimno bitno u starijoj životnoj dobi. Dijabetes uzrokuje brzi pad mišićne snage što se može primijetiti i kod vježbi otpora kada hipoglikemija nastupa mnogo prije u odnosu na aerobne aktivnosti. Sigurno ste primijetili drhtavicu, osjećaj slabosti i mučninu za vrijeme tjelesne aktivnosti! Riječ je o glukozi koja se potrošila. Glukoza je energija, naše gorivo.

Aerobni trening

Kontinuitet aerobnog treniranja povećava osjetljivost mišića na inzulin kod osoba koje imaju rizik za dijabetes. Također, aerobnom aktivnošću se povećava unos glukoze u mišiće čak pet puta. Djelovanje inzulina se nastavlja 24 sata nakon tjelesne aktivnosti koja se provodila jedan sat, čak i kod pretilih ljudi. Nakon vježbanja, unos glukoze ostaje povišen mehanizmima neovisnim o inzulinu (2h) i inzulinskim mehanizmima (do 48 h) ako se vježbanje produži, što je povezano s nadoknađivanjem glikogena u mišićima. Ako se provodi vježbanje koje iziskuje maksimalan napor kod aktivnosti koje traju oko 20 minuta, tada se nastavlja djelovanje inzulina još 24 sata.

Vježbanje s otporom

Ako je pojačano djelovanje inzulina primarni cilj, tada je svakodnevno vježbanje umjerenog ili visokog intenziteta odličan način kontrole dijabetesa. Vježbanje s otporom povećava djelovanje inzulina jednako kao i HIIT trening. HIIT može biti bolji od kontinuiranog aerobnog treninga. Najbolji rezultati se postižu kombinacijom aerobnog treninga i vježbi s otporom. I aerobni i trening otpora promiču prilagodbe skeletnog mišića, masnog tkiva i jetre. Kao ishod nastaje povećano djelovanje inzulina i mogući gubitak kilograma.

Čak i treninzi malog volumena (trošeći samo 400 kcal / tjedno) poboljšavaju djelovanje inzulina kod sjedeće populacije. Osobe s višom početnom inzulinskom rezistencijom imaju najveća poboljšanja što ne čudi. To je lako objašnjivo? Je li veća sreća u onoga koji živi u Tajlandu ili u onoga tko cijeli život mašta o tome? Otprilike bi tako izgledao opis napretka u sportu! (:-))

Zašto nam sat javlja „Pokreni se“?

Budući da postajemo „sjedeća populacija“, preporuka je nakon 20- 30 minuta sjedenja, ustati i hodati 5 minuta. Takvim načinom se poboljšava kontrola glukoze i prekomjerne težine. Djelovanje inzulina u mišićima i jetri se može promijeniti uslijed kontinuiranog vježbanja. Redoviti trening povećava gustoću mišića kapilara, oksidacijsku sposobnosti metabolizam lipida.

Budi korak naprijed s dijabetesom

Vježbe fleksibilnosti i ravnoteže vjerojatno su važne za starije osobe s dijabetesom. No, što je s mlađom populacijom? Biti korak ispred svog vremena znači preduhitriti progresiju bolesti. Ograničena pokretljivost zglobova je dijelom posljedica stvaranja krajnjih produkata glikacije, koji se akumuliraju tijekom normalnog starenja i ubrzavaju hiperglikemijom. Istezanje povećava raspon pokreta oko zglobova i fleksibilnost, ali ne utječe na kontrolu glikemije.

Literatura:

1.L; CRTIL. Why should people with type 1 diabetes exercise regularly? [Internet]. Acta diabetologica. U.S. National Library of Medicine;[cited 2020Sep2]. Available from:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28289908/

2.Colberg SR, Sigal RJ, Yardley JE, Riddell MC, Dunstan DW, Dempsey PC, et al. Physical Activity/Exercise and Diabetes: A Position Statement of the American Diabetes Association [Internet]. Diabetes Care. American Diabetes Association; 2016 [cited 2020Sep2]. Available from: https://care.diabetesjournals.org/content/39/11/2065


Podijeli na:

Sandra Tešija

Sandra Tešija

Kineziolog, učiteljica Joge i Pilatesa, medicinska sestra

Na svoj način i na papiru i na treningu :-)

Pročitaj više