Trikovi za stjecanje novih (željenih) navika


Zadnji članak koji sam napisala bio je usmjeren na početnu motivaciju, tj. kako steći motivaciju i pokrenuti se u željenom smjeru.

Ako ste donijeli odluku da želite uvesti pozitivne promjene u svom životu, onda će vam ovaj članak koristiti jer će biti riječ o 
jednostavno izvedivim "trikovima" koji će pomoći da steknete i razvijete zdravu psihičku i fizičku naviku.

Pitanje koje se često postavlja jest: "Kako zadržati motivaciju kada krenem s novim navikama i novim odlukama?"
Kada biste na to pitanje znali odgovor, riješili bi većinu izazova s kojima se susrećete u svim segmentima života.


Što je navika i kada nešto postaje navikom?

Ima više definicija navike, no sve se zapravo svode na istu poantu.

U psihologiji je navika definirana kao »individualna aktivnost ili doživljajna reakcija koja se u nekim situacijama ustalila i postala uobičajenom, katkada i potpuno automatiziranom (npr. navika na određeni redoslijed obavljanja nekoga zadatka, navika na određenu vrstu hrane… itd.)«.

U filozofiji, navika se odnosi na »stalno ponavljanje usvojenih radnji, načina razmišljanja, prosuđivanja i vrjednovanja. Ona određuje ne samo običaje i svakodnevnu praksu jednoga naroda nego i temeljni način njegova života, tj. temeljni sustav vrjednota i ćudorednosti«.

Često se kaže da se neka određena radnja mora ponavljati 15 - 30 dana zaredom kako bi postala navika.
Mislim da ste zaslužili toliko vremena odvojiti za sebe, pogotovo ako ste sigurni da želite uvesti promjenu po pitanju treninga, sporta, prehrane, životnog stila itd.
Dnevno možete "izgubiti" malo vremena, ali vaš život može dobiti novu neprocjenjivu vrijednost i dimenziju.

U nastavku slijedi nekoliko koraka (trikova) koji vam mogu pomoći na putu stjecanja novih navika.


1. Odredite jasnu viziju svog cilja

Ono na što želim da usmjerite svoj fokus nije neki fizički cilj, tj. kako izgledati na kraju – npr. želim imati 10 kg manje, želim se riješiti celulita, želim uži struk itd.jer sami estetski ciljevi rijetko kada budu dostatna motivacija.
Ciljevi bi trebali biti povezani sa zdravljem i činjenicom da ćete se osjećati bolje, a estetski rezultati će stići prirodno - kao posljedica toga.
Možete se zapitati koje emocije želite dozvati u svoj život čineći nešto važno za sebe. Uzmite si vremena i u miru razmislite o tome. Ukoliko imate naviku meditirati, učinite to kroz meditaciju.

Dakle, odredite jasne ciljeve koji će vas usmjeriti u željenom pravcu i zapišite ih.


2. Praćenje ciljeva

Kako biste znali gdje ste na svom putu prema ostvarenju ciljeva, oni na neki način moraju biti točno određeni i mjerljivi.

Predlažem da ih specificirate što je detaljnije moguće kako biste ih mogli pratiti.
Na primjer, da biste se osjećali poletno na početku dana, odmah ujutro popijte čašu vode s limunom i napravite nekoliko čučnjeva, dubokih udisaja i sl. Jednom riječju, sve što za vas znači pojam poletnost.
Drugi primjer može biti poboljšanje kvalitete prehrane (osjećaj lakoće, zadovoljstva…). Tada počnite (barem dan unaprijed) planirati obroke na način da zapisujete popis namirnica koje morate osigurati za zdravi obrok. To vam može uštedjeti novac, vrijeme i dragocijenu energiju.
Možete čak skinuti i neku aplikaciju za praćenje unosa tekućine i hrane, dnevnih aktivnosti i sl.

Ukratko, što je vaš cilj određeniji i mjerljiviji to ćete lakše pratiti svoj napredak i znati ćete u kojoj ste fazi na putu prema postavljenim ciljevima.


3. Uvedite tjedne kontrole kroz kratkoročne ciljeve

U mom prethodnom članku o motivaciji čvrsto stojim iza stajališta da se svaki pojedinac mora prvenstveno uspoređivati sa sobom jer promjene koje radimo, radimo ponajprije radi sebe. U  tom kontekstu predlažem tjedne kontrole kako biste mogli pratiti gdje ste u odnosu na sebe prije tjedan dana.  
To potiče osjećaj natjecanja sa samim sobom, zadržava fokus na cilju i daje vam dovoljno vremena da zaista vidite rezultate i svoj napredak.
Možete na listu papira ili u svoj dnevnik unijeti neku check – listu s parametrima koje ćete mjeriti svaki tjedan.
Možete i svaki tjedan zadati nove parametre u skladu s vašim napretkom, što je još bolja opcija. Kada dostignete jedan segment cilja, krenite prema drugom i svakako si osigurajte neku nagradu za svako postignuće.
Na taj način će vam ostvarivanje manjih segmenata stvoriti osjećaj zadovoljstva i dati novu motivaciju prema dugoročnim ciljevima.

Bitno je napomenuti, ukoliko se odmah ne vidi napredak, da se ne obeshrabrite i ne tražite izgovore. Samo prihvatite situaciju kakva jest i krenite iznova u nove pobjede.
Nemojte se osjećati loše! Sve je u redu i sve će biti u redu! Vjerujte.


4. Istražite na koje sve načine možete doći do ciljeva

Istraživanjem na koje se sve načine možete približiti svojim ciljevima zapravo omogućuje da održite postojan fokus na njima, ne gubite motivaciju i interes.

Živimo u svijetu gdje nam je sve nadohvat ruke po pitanju informacija. Možete gledajti motivacijska videa, edukativne emisije, čitajti knjige i blogove, povezati se s ljudima koji su prošli sličan put kao vaš ili su trenutno na takvom putu, popričati sa stručnjacima itd.

Ukratko, što više znanja imate to će vam biti lakše ispuniti sve što ste odredili do sljedeće kontrolne točke.


5. Važnost podrške

Nije presudno, ali naravno da je lakše ukoliko imate adekvatnu podršku na putu do željene transformacije.
Obično tu ulogu igra partner, bliža porodica, prijatelji pa i zajednica u kojoj funkcioniramo. Čak i ako ne dobijete podršku u vidu u kojem priželjkujete, sjetite se da ste samo vi odgovorni za kvalitetu svog života i da mjenjanjem sebe u pozitivnom smjeru ne pridonostite samo svojoj kvaliteti života,
već i onoj koju imate sa ljudima koji vas okružuju pa i zajednice u kojoj živite.

Vaš život je vaša odgovornost! Zato budite dobri prema sebi i ne gubite iz vida ono zbog čega ste krenuli u ovaj izazov.
Čestitajte si na malim sitnicama koje ste dobro odradili, pa makar se radilo o radnjama koje su već duže vremena dio vaše svakodnevnice (pranje suđa, brisanje prašine i sl.).

Svaka pozitivna misao stvara pozitivni naboj koji mijenja kemiju tijela i stvara pozitivnu energiju.


Promjena je neizbježna

Ukoliko se držite navedenih uputa, pozitivna promjena postati će dio vaše svakodnevnice i prerasti u zdravu naviku. Jednom kada je steknuta neka navika, ona postaje dio vašeg  novog života.
Sam napredak može biti motivacija koja se s vremenom samo povećava, a onda je samo nebo granica.

Znači, ako krećete u transformaciju i mijenjate svoj životni stil, budite sigurni u svoje ciljeve i dosljedni sebi. Nemojte si stvarati nepotreban stres očekujući čuda preko noći.

Imajte jasnu viziju svojih želja i krenite naprijed malim koracima. U njima je najveća radost i motivacija. Slijedeći kratkoročne ciljeve u jednom ćete trenutku shvatiti da ste došli prilično daleko i da je sve što ste priželjkivali odjednom nadohvat ruke. Kada se rezultati počnu otkrivati biti ćete zadovoljnija osoba sa još više motivacije za daljnjim napretkom.

Zato, budite jaki, budite svoji i volite se!

Podijeli na:

Dejanira Žuklić

Dejanira Žuklić

Profesor, trener, nutricionist

Pozdrav svima :)


Najprije, želim Vam zahvaliti što ste odvojili dio svog vremena i posjetili moj profil.
Koji god motiv imali za to, sigurna sam da ste spremni i da imate bar malo želje da kvalitetu svog života podignete na novu razinu.
Neću lagati, ovdje sam prvenstveno radi sebe i to na način da ostvarujem sebe pomažući drugima da pomognu sebi.
Win - win metoda, zar ne?

Sve što ću napisati i podijeliti s Vama, činiti ću to iz vlastitog iskustva.
Vidite, iako nisam te struke smatram se i više nego kompetentnom govoriti o temama koje su aktualne (prehrana, vježbanje, recepti, planovi treninga i prehrane itd.) na ovom blogu.
Treniram cijeli svoj život (balet, moderni ples, odbojka, fitness, bodybuilding..) i sve što sam naučila o prehrani i treninzima u velikom su postotku rezultat moje upornosti, znatiželje, tvrdoglavosti, prakse itd.
Uvijek sam htjela biti najbolja u svemu što radim i to me tjeralo da svaki put budem bolja od sebe - ne drugih.
Puno vremena trenirala sam sama u svojoj sobi ili vrtu i zbilja mogu reći da sam "majstor" improvizacije i osmišljavanja vježbi i treninga.
A ako Vas još nisam uvjerila, možete posjetiti moj instagram profil @stedadesa_thebody_fit

Ukoliko imate neka pitanja ili komentare slobodno mi se možete obratiti.
Ovdje sam da sebe posvetim Vama.

Samo jako i samo ljubav!

Pročitaj više