Što je keto dijeta, kako utječe na zdravlje + popis namirnica

15.06.2023

Što je keto dijeta, kako utječe na zdravlje + popis namirnica


Sadržaj:

  1. Uvod
  2. Zašto započeti sa keto dijetom?
  3. Kada ćeš osjetiti benefite i kako izgleda keto dijeta?
  4. Koju hranu smiješ jesti?
  5. Koju hranu ne smiješ jesti?
  6. Koja pića smiješ piti?
  7. Koja pića ne smiješ piti?
  8. Prednosti keto dijete
  9. Mane keto dijete
  10. Zaključak


Uvod

Tražiš način da popraviš svoje zdravlje, povećaš mišićnu masu i smanjiš tjelesnu masnoću?

Keto dijeta bi mogla bit tvoj izbor i najbolji način da to postigneš u najkraćem roku. Mnogi su već uspjeli u tome pomoću keto dijete, a sada je red na tebi da ju isprobaš i vidiš rezultate.


Zašto započeti sa keto dijetom?

Keto dijeta je poseban način prehrane u kojem tvoje tijelo koristi masti umjesto ugljikohidrata kao izvor energije. Smanjenjem unosa ugljikohidrata na minimum tvoje tijelo ulazi u stanje zvano ketoza, u kojem počinje trošiti unesene i nakupljene masti za energiju.

Najveće prednosti keto dijete su brzi gubitak masnog tkiva i kilograma, poboljšanjem mentalnih sposobnisti i više energije kroz dan.


Kada ćeš osjetiti benefite i kako izgleda keto dijeta?

Prvi tjedan:

U prvom tjednu ćeš primjetiti brzi gubitak težine. Kao što i tek kada kreneš trenirati, u početku ćeš izgubiti najviše vode iz tijela, dok u keto dijeti će tvoje tijelo brzo potrošiti zalihe glikogena koje drže vodu, a i sa time na težini.

Zbog velikog brzog gubitka vode ćeš se možda osjećati umorno. Zbog toga je bitno da kao i inače - piješ puno vode!


Drugi tjedan:

U drugom tjednu tvoje tijelo ulazi u punu ketozu. U stanju ketoze tvoje tijelo je počelo sagorijevati masti kao glavni izvor energije. U ovom periodu ćeš osjetiti i primjetit brzi gubitak kilograma i masnog tkiva.

Već drugi tjedan kao rezultat ulaska u ketozu ćeš primjetiti da imaš puno više energije kroz dan, poboljšano pamćenje, poboljšanje mentalnih sposobnosti, smanjeni apetit, i bolje ćeš spavati.


Nakon mjesec dana:

Nakon mjesec dana rezultati će biti vidljivi tebi, a i tvojim prijateljima i kolegama sa posla.

Osim što ćeš u toj fazi već gubiti puno masnog tkiva i početi brže mršavit, pasti će ti razina šećera u krvi, niži krvni tlak, te će ti generalno zdravlje biti puno bolje.


Koju hranu smiješ jesti?

S obzirom da ćeš povećati unos masti, a smanjiti unos ugljikohidrata, bilo bi jako dobro da se pobrineš da unosiš zdrave masti - što je i sasvim logično.

  • Meso i riba: govedina, piletina, losos, tuna (i ostala riba), svinjetina. Ove namirnice su bogate proteinima i zdravim mastina, te će te dugo držati sitim.
  • Mliječni proizvodi: maslac, vrhnje, sir, jogurti (bez šećera).
  • Zdrave masti: maslinovo ulje, kokosovo ulje, maslac, avokado (i avokadovo ulje).
  • Povrće niskog udjela ugljikohidrata: špinat, rajčica, krastavci i brokula. Osim što sadrže jako malo ugljikohidrata, povrće je bogato vlaknima koja su jako zdrava za tvoja crijeva i pruža osjećaj sitosti
  • Orašasti plodovi, sjemenke, orasi, bademi, lješnjak, chia sjemenke, itd.


Koju hranu ne smiješ jesti?

Hrana koju trebaš u potpunsti izbjegavati je ona koja sadrži ugljikohidrate.

  • Kruh, peciva, tjestenine, riža. Ove namirnice sadrže škrob koje se u tijelu pretvara u šećer i spriječit će ulazak u stanje ketoze.
  • Voće bogato ugljikohidratima: jabuke, banane, kruške, jabuke, naranče.
  • Nezdrave masti: pržena ili pohana hrana, margarin. Nevezano za keto dijetu, ove namirnice su i inače jako nezdrave.
  • Šećeri i slatkiši: kolači, sokovi, čokolada


Koja pića možeš piti

  • Voda: Pij puno vode kako bi ostao hidratiziran.
  • Čaj i kava bez šećera
  • Mineralna voda


Koja pića ne smiješ piti

  • Sokovi: Većina sokova sadrži puno šećera.
  • Alkohol: Alkohol sadrži puno šećera (ugljikohidrata)
  • Gazirana pića: coca-cola, fanta, pepsi i slično.


Prednosti keto dijete

Glavna prednost keto dijete je brzi gubitak masnog tkiva. Osim što ćeš zbog same dijete smanjiti unos ugljikohidrata, i povećati unos proteina i zdravih masti, generalno ćeš se osjećati puno bolje, imati više energije kroz dan, osjećati duže sitim i sa time smanjiti želju za grickalicama, slatkišima, prejedanjem itd.


Mane keto dijete

Keto dijeta nema previše mana, ali u početku u prvih nekoliko dana možeš osjetiti neke nuspojave, poznate kao keto gripa. Simptomi keto gripe su slični kao i simptomi obične gripe: glavobolja, umor, vrtoglavica i umor. Ovi simptomi, ako ćeš ih imati, će proći kroz 2-3 dana.


Zaključak

Započeti i ostati u keto dijeti se može činiti dosta izazovno, ali svaki ulog i trud se na kraju isplati. Ako se želiš bolje osjećati i brže izgubiti kilograme i masno tkivo, definitivno ti savjetujemo sa probaš započeti.

Sretno!

Podijeli na:

Mario Krvarić

Treniranje i zdrava prehrana su sastavni dio mog života, te sa vama želim podijeliti svoje znanje kako biste bolje i brže postigli željene rezultate.

Pročitaj više