Magnezij u trudnoći - što je sigurno a što nije?

19.08.2023

Mineral magnezij obavlja mnoge važne zadatke u našem tijelu. Osim svoje stabilizacijske funkcije u formiranju kostiju, regulira energetski metabolizam u našim stanicama i sudjeluje u aktivaciji preko 600 enzima, kako je nedavno postalo poznato. Dobro prilagođena ravnoteža magnezija čini nas otpornijima na stres i smirenijima, jer regulira kardiovaskularni sustav i osigurava zdrav krvni tlak. I na kraju, ali ne najmanje važno, magnezij je važan za kontrolu kontrakcija mišića, a posebno za naknadno opuštanje. Inače, zbog svoje opuštajuće funkcije, magnezij je važan za žene kad nisu trudne jer uravnotežena razina magnezija, između ostalog, pridonosi popuštanju grčeva i ublažavanju menstrualnih bolova.


Kakav je učinak magnezija u našim mišićima?

Da bi normalno funkcionirali, naši mišići trebaju uravnoteženi omjer magnezija i kalcija. Ovo drugo je neophodno za napetost mišića, dok je prvo potrebno za opuštanje. Ako se koncentracija kalcija u mišiću poveća zbog nedostatka magnezija, mišić se više ne može opustiti i javljaju se grčevi. Magnezij postiže svoj učinak popuštanja grčeva čineći stanične membrane "nepropusnim", pa se ravnoteža elektrolita vraća u normalu (tj. Koncentracije unutar i izvan stanice ponovno se uravnotežuju). Kalcij i drugi elektroliti poput kalija i natrija ometaju daljnji prodor u mišiće i živčane stanice. To smanjuje podražljivost živčanih stanica, a mišićni grčevi su manje vjerojatni.


Kako nedostatak magnezija utječe na trudnoću?

Mnoge se trudnice žale na grčeve u listovima i nejasne bolove u trbuhu koji se mogu pojaviti kao posljedica nedostatka magnezija. Ostali simptomi nedostatka magnezija su snažno lupanje srca i iscrpljenost. Sve one kao takve još uvijek nisu razlog za zabrinutost, ali svejedno biste trebali slušati znakove svog tijela i možda proći test na nedostatak magnezija. Ako se tijekom trudnoće javi manjak magnezija, maternica se ne može više opustiti. Slijedom toga, postoje grčevi koji bi mogli potaknuti prijevremene kontrakcije - i u ozbiljnim slučajevima dovesti do preranog porođaja. Kada postoji manjak magnezija, uravnotežavajući učinak na kardiovaskularni sustav prestaje i raste rizik od hipertenzije u trudnoći. Osim toga, sumnja se da je nedostatak magnezija odgovoran za pojavu preeklampsije i pojačavanje trudnoće mučnine.


Neposredno ublažavanje simptoma javlja se čim se smanji nedostatak magnezija i ne ostanu trajna oštećenja. Stoga je uravnotežena razina magnezija bitna za dobrobit majke i djeteta.


Koliko magnezija trebate uzimati tijekom trudnoće i dojenja?

Za trudnice Njemačko nutricionističko društvo preporučuje dnevni unos magnezija od 310 mg (tj. Nešto iznad preporučene količine za ne-trudnice starije od 25 godina). Jedan od razloga je taj što se zbog hormonalnih promjena tijekom trudnoće više magnezija izlučuje mokraćom. Uz to, magnezij igra ulogu u podjeli i rastu stanica embrija. U kasnim fazama trudnoće, nerođeno dijete mora biti opskrbljeno magnezijem. U posljednja tri mjeseca trudnoće embrij pohranjuje do 7 mg magnezija u rastućim kostima i mišićima.


Dojilje ponovno imaju veću potrebu od 390 mg, jer prenose puno magnezija na svoje dijete majčinim mlijekom, koje sadrži prosječno 3 mg magnezija na svakih 100 ml. Novorođenče ga hitno treba za opskrbu biofaktorima.


Koliko dugo trebate dodavati magnezij tijekom trudnoće?

Da ne biste riskirali nedostatak magnezija, već možete dovesti ravnotežu magnezija do preporučene razine kad razmišljate o začeću. Mnogi liječnici preporučuju održavanje tijekom cijele trudnoće i do kraja dojenja. Na taj način razina magnezija majke i djeteta ostaje sigurno uravnotežena tijekom važnih prvih mjeseci.


Koja hrana sadrži magnezij?

Orašasti plodovi i sjemenke imaju najveću količinu magnezija - vodeći su sjemenke suncokreta i laneno sjeme, s 420 i 350 mg magnezija za svakih 100 g. Međutim, pšenične klice i zob također imaju respektabilne količine magnezija. Jedan dio šarenih muslija dnevno - možda s dvije dodane kriške banane (45 mg magnezija na svakih 100 g banana) - već se brine za većinu dnevne doze magnezija, posebno kada jedna ili dvije čaše minerala bogatog magnezijem uzima se voda. Ipak, svaka treća žena ne dosegne preporučene vrijednosti jer naše tijelo ne može koristiti magnezij iz biljne hrane. Razlog je taj što se fitati koji se često nalaze u biljnoj hrani vežu magnezij uzet s prehranom, a mi ga izravno izlučujemo.


Nuspojave magnezija tijekom trudnoće

Zdrave osobe izlučuju višak magnezija u krv kroz bubrege i u mokraću. Ako uzmete puno magnezija odjednom, jedan dio doze kreće se kroz crijevo netaknut i ponovno se izlučuje stolicom - jer se manje apsorbira kako se unos povećava. To čak može dovesti do nuspojave, naime da blago laksativni učinak magnezija ublažava zatvor koji se često javlja tijekom trudnoće.


Uzimanje malih doza magnezija tijekom dana lako može spriječiti ovu nuspojavu. Na primjer, šumeći granulat može se otopiti u 500 do 750 ml vode i uzimati tijekom dana. Alternativno, u dogovoru sa svojim liječnikom, tijekom dana mogu se uzimati i prikladni lijekovi ili dodaci prehrani koji sadrže ne previsoke doze.

Podijeli na:

Mario Krvarić

Treniranje i zdrava prehrana su sastavni dio mog života, te sa vama želim podijeliti svoje znanje kako biste bolje i brže postigli željene rezultate.

Pročitaj više