Krilate lopatice

17.11.2020

Kada je Dante pisao Božanstvenu komediju, uvjerena sam da je vidio lopatice na mršavim muškim leđima koje strše. Vjerojatno ga je to podsjetilo na krila. Nije ni čudo. Brojne bolesti i neimaština umjetniku postaju podloga za stvaranje. Možda zbog lopatice koja „strše“ možemo vizualizirati anđele, krilata stvorenja. Idemo prevesti ovu briljantnu misao na jezik sportske medicine. Scapula alata (SA) ili krilata lopatica je stanje u kojem medijalni rub i donji / inferiorni kut / angulus lopatice strše na leđima odnosno na stražnjem dijelu toraksa. Lopatica osigurava dinamičku stabilnost s kontrolom pokreta na glenohumeralnom zglobu. Sposobnost održavanja skapularnog položaja i kontrola pokreta ključna je za optimalnu funkciju gornjih udova.


Genijalni modni dizajneri ili prirodna pozicija lopatica?

Kada je kreiran prvi suvremeni ruksak, Pariz je kleknuo na koljena. Modni dizajneri nisu slutili da je to logična zaštita 4 mišića. Kao što kapa čuva glavu, tako mišići osiguravaju stabilnost lopatice poziciju tvoreći „X“ oko lopatice.  Prvi dio tog „X“ tvore dva mišića. Serratus spušta lopaticu i vuče prema rebrima, romboideus podiže lopaticu prema gore i kralježnici. Drugi dio „X“ čini pectoralis minor koji lopaticu povlači prema gore i donji trapez koju ju povlači prema dolje. Ravnoteža mišića osigurava neutralnost lopatica. Kod krilatih loptica, taj „X“ je nepravilan. Negdje je mišić preaktivan i skraćen, dok je negdje neaktivan i izdužen.


Uzrok krilatih lopatica

Najčešći uzrok SA je slabost mišića. U tu skupinu pripadaju mišići stabilizatori: serratus anterior, donji trapez (pars descendens) i rhomboideus. Serratus anterior ima ulogu stabilizacije lopatice i povlačenje prema naprijed. Slabost u prednjem dijelu seratura može narušiti stabilnost, pridonoseći tako patološkoj kinemaciji. Rhomboideusi, aktivni u skapularnom primicanju (adukciji), smješteni su duboko ispod trapeza. Uzrok SA može biti ozljeda dugačkog torakalnog živca koji kontrolira serratus anterior, dorzalnog skapularnog živca koji upravlja romboideusima i lijevim pomoćnim živama koji kontroliraju trapez. SA može biti povezana s boli, grčevima, tendinitisom ramenog zgloba i prednjom paralizom seratura što je poznato kao česta komplikacija operacija dojke. SA se opisuje kao stanje gdje se lopatice pomiču i ne postoji „prirodno sljubljenje“ toraksu. Ozljeda ramena može rezultirati smanjenjem sposobnosti lopatice da klizi prema kralježnici. Tupe traume živca koji kontrolira mišiće vrata, gornjeg dijela leđa i ramena i česta nestabilnost odnosno ispadanje ramena može biti uzrok SA.


Profesionalne bolesti

Ponavljajuće aktivnosti i svakodnevni poslovi kao kopanje, pranje automobila, obrezivanje živica, ležanje s rukama ispod glave, povlačenje i guranje teških predmeta koji utječu na slabost mišića što se manifestuje kao krilat lopatice. Poslovi frizera, krojača, tesara, stomatologa, medicinske sestre, trgovine i osobito fizičkih radnika (nošenje tereta) uzrokuju gubitak snage i ograničenje fleksije i abdukcije gornjih ekstremiteta što narušava prirodni odnos nadlaktice i lopatice (skapulohumeralni ritam). Također uzrok boli može biti ozljeda mišića uslijed preteških utega što može oštetiti torakalne i kraljevske živce. Takvo stanje se manifestira bolom u vratu, ramenu i ruci. Paraliza serratus anteriora je najčešći uzrok sindroma krilatih lopatica. Najčešće se događaju u košarci, bejzbolu, streličarstvu, baletu, kuglanju, nogometu, golfu, gimnastici. U rekreativaca je najčešća u body buildingu kod prevelikih podizanja.


Veza između body buildinga i krilate lopatice

Paraliza serratusa javlja se u body buildingu tijekom i nakon podizanja prevelikih težina. Ako osjetiš spontanu bol oko ramena koja se širi put lopatice (najčešće je riječ o desnoj strani) treba posumnjati na paralizu serratusa. Tako snažan grč zahvaća romboideus i levatore što se manifestuje kao osjećaj slabosti i smanjenih performansi. Ako Vas netko pita gdje je ta bol, vi pokazujete donji rub lopatice.  Bol nestaje spontano nakon nekoliko dana ili tjedana, ali osjećaj „bodenja“ lopatice za vrijeme sjedenja i nošenja ruksaka ostaje mnogo duže. Često se ovo stanje zna zamijeniti pucanjem rotatorne manžete, bolom u trapezu i tetivi bicepsa, skoliozom i glenohumeralnom nestabilnošću.


Kako se dijagnosticira krilata lopatica?

Test je vrlo jednostavan. Okrenuti se prema zidu i nasloniti punim dlanovima s položajem ruke u antefleksiji. Samom vizualizacijom kod nekih pokreta ruku i ramena može se uočiti nepravilnost.


Greške u fitnessu

Rad na hipertrofiji muskulature bez vježbi mobilnosti i stabilnosti je jednako stavljanje parfema bez prethodnog tuširanja.  Dakle, postura je uvijek baza za daljnje sportske performanse. Najčešća greška u fitnessu je vježbanje ramena, izolacija lopatica. To je kao da jedeš juhu ali bez tekućine.  Vježbanje lopatice je program u rehabilitaciji ramena. Uslijedila je promjena i slabost skapularnih stabilizatora, povećava se opterećenje ramena, pritisak pritiska (kompresija) na mišiće rotatorne manžete zbog čega su smanjeni sportski performansi i prisutni bol. (1, 2, 3, 4)


Literatura:

1.  Adriaenssens, Nele i sur. "Scapula alata u bolesnika s ranim rakom dojke koji su uključeni u randomizirano kliničko ispitivanje radioterapije vođene nakon operacije." Svjetski časopis za kiruršku onkologiju  sv. 10 86. 16. svibnja. 2012, doi: 10.1186 / 1477-7819-10-86

2.  Park, Si-Eun i sur. "Neposredni učinci vježbe stabilizacije lopatice u bolesnika s kroničnim moždanim udarom s krilatom i povišenom lopaticom: studija slučaja." Časopis o fizioterapijskoj znanosti  vol. 30,1 (2018): 190-193. doi: 10.1589 / jpts.30.190

3.  Paine, RM i M Voight. "Uloga lopatice." Časopis za ortopedsku i sportsku fizikalnu terapiju  sv. 18,1 (1993): 386-91. doi: 10.2519 / jospt.1993.18.1.386

4.  Ellen, MI i sur. “Nestabilnost lopatice. Skapulotorakalni zglob. " Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Sjeverne Amerike  sv. 11,4 (2000): 755- 70

Podijeli na:

Sandra Tešija

Sandra Tešija

Kineziolog, učiteljica Joge i Pilatesa, medicinska sestra

Na svoj način i na papiru i na treningu :-)

Pročitaj više