Kako L-Karnitin pomaže u mršavljenju?

22.08.2023

Što je L-Karnitin?

L-Karnitin je tvar koja nastaje iz esencijalnih aminokiselina lizina i metionina. uz pomoć vitamina B6, niacina i željeza. U njegovoj proizvodnji sudjeluje i vitamin C, štoviše jedan od najranijih simptoma manjka vitamina C - umor se povezuje sa smanjenom sintezom L-karnitina. Naše tijelo samostalno proizvodi L-Karnitin, no ono proizvodi samo 25% potrebnih tjelesnih potreba. Ostalih 75 % unosi se hranom i to prvenstveno putem mesa, a nalazimo ga i u ribi, pšenici, šparogama, avokadu i kikiriki maslacu. Mnogim sportašima i fizički aktivnim osobama je potrebna njegova suplementacija. Kako L-Karnitin pomaže u mršavljenju?


L-Karnitin čini krucijalnu ulogu u proizvodnji energije tako što prenosi masne kiseline u mitohondriju stanica. Mitohondrija unutar stanica troši masti kako bi proizvela energiju.

Pomaže li zaista u mršavljenju?

Korištenje L-Karnitina u mršavljenju je logičan potez i može poboljšati tvoje rezulate, što ima smisla jer pomaže tvojem tijelu da koristi masne kiseline kao gorivo za rad. Jedna studija je pokazala da uz korištenje L-Karnitina njezini sudionici su smršavili 1.3kg više u prosjeku. L-Karnitin također smanjuje osjećaj umora te smanjuje osjećaj gladi. Pomoći će u potrošnji masti u tvom tijelu, te pomoći ti da unosiš manje kalorija. Suplementacija L-Karnitina će ti pomoći povećati snagu tako da možes podizati veće težine i tako spaliti više kalorija. Pretraži najveću ponudu L-Karnitina na FitAlertu te usporedi njihove cijene.

Manjak L-Karnitina uzrokuje umor


Kada nema dovoljno L-Karnitina dolazi do smanjene proizvodnje energije u stanicama. Dolazi do slabosti mišića i općenitog osjećaja slabosti i umora. U normalnim uvjetima tijelo proizvodi dovoljno L-Karnitina, no za fizički aktivne osobe to nije slučaj, te neke genetske bolesti mogu uzrokovati manju proizvodnju L-Karnitina.

Trening je bitan

Korištenje L-Karnitina bez treninga neće pomoći mršavljenju. U mirovanju tijelo ne troši energiju te stanice neće imati potrebu spaliti ju. Trening je taj koji pokreće tvoje mišiće, a njihov rad troši energiju, koju će L-Karnitin pomoći proizvoditi iz masti te ih spaliti. Vrste


Postoji više vrsta L-Karnitina, te djeluju i metaboliziraju se na drugačije načine, sa drugačijom funkcijom. Najkorištenije vrste L-Karnitina su L-Carnitine i Acetyl L-Carnitine (ALCAR). Acetyl forma najviše doprinosi vašem mozgu, no obje forme doprinose bržem mršavljenju tako što koriste masti u tijelu kao gorivo.

Čemu služi L-Karnitin?


Glavna uloga L-Karnitina u tvom tijelu je proizvodnja energije. Pomaže prenijeti masne kiseline u mitohondriju stanice, koja ju koristi kao izvor goriva i mast. Oko 98% L-Karnitina je pohranjeno u mišićima.

Je li L-Karnitin siguran?


Za većinu ljudi doze L-Karnitina do 2g dnevno su sasvim sigurne te bez ozbiljnijih nuspojava. Neke od nuspojava mogu biti mučnina u želucu te proljev. Doziranje L-Karnitina je 1–4g dnevno, no većinom je slučaj da doze do 2g dnevno nemaju posljedice, čak i dugoročno.

Zaključak

L-Karnitin pomaže u mršavljenju i trošenju više kalorija, pruža ti više energije i smanjuje glad. Ali zapamti, L-Karnitin radi samo ako i ti radiš! Da bi bio efektivan potrebno je trenirati. Ako želiš bolje rezultate suplementiranje L-Karnitina je dobra ideja. Preporučena doza L-Karnitina je 2g dnevno, a nažalost kroz hranu ga ne možeš unijeti dovoljno. 100g goveđeg odreska sadrži tek 95mg, svinjsko meso 27.7mg a pileća prsa 3.9mg. Da bi kroz hranu unijeli dovoljno L-Karnitina trebali bi jesti oko 5kg piletine dnevno ili 2kg govedine. Pretraži najveću ponudu L-Karnitina na FitAlertu te usporedi njihove cijene.

Podijeli na:

Mario Krvarić

Treniranje i zdrava prehrana su sastavni dio mog života, te sa vama želim podijeliti svoje znanje kako biste bolje i brže postigli željene rezultate.

Pročitaj više