Kako izabrati proteinske pločice

22.08.2023

Kako izabrati proteinske pločice

Proteinske pločice? Konzumirati? Jesu li zdrave? Hoću li se udebljati? Ovo su neka od pitanja koje se pitamo prije nego kupimo proteinske pločice. Proteinske pločice ti pomažu pri izgradnji mišića, ubrzavaju metabolizam, ubrzavaju popravak mišićnog tkiva, povećavaju razinu energije, te pomažu pri mršavljenju i smanjivanju krvnog tlaka. U prosjeku, tijelu koje se malo kreće (sjedi) treba oko 46-56 grama proteina dnevno, u skladu s tjelesnom težinom. Sportašima i osobama uključenim u intenzivne treninge potrebno je dvostruko više proteina. Međutim, u našem ubrzanom svijetu postalo je izuzetno teško paziti na naš svakodnevni unos hrane, te u skladu s tim pripremati svakodnevno obroke. Uvijek smo u potrazi za brzim obrocima i grickalicama u pokretu, koje su zdrave i napunjene prirodnim sastojcima, pa su proizvodi poput proteinskih, energetskih i prehrambenim pločica znatno narasli u posljednjem desetljeću. Zdrave pločice mogu se koristiti kao prikladan i ukusan zalogaj tijekom cijelog dana. Većina vrhunskih proteinskih pločica sadrži oko 20 grama proteina, 40 grama vlaknastih ugljikohidrata i 10 grama masti. Pločice dolaze u različitim okusima poput čokolade, keksa, banane, jagode, limunske mente i maslaca od kikirikija. Niska količina šećera znači da brzo možete napuniti svoje tijelo bez da se pojača šećer, dok visoki udio proteina i vlakana djeluje kao sjajan apetit. Preporučena doza vlakana za odrasle osobe je 25 grama. Proteinske pločice dobro je i uzeti prije treninga/vježbanja jer ti može pružiti energiju koja ti treba za intenzivni trening, dok će nakon vježbanja pomoći u stvaranju novog mišićnog tkiva i bržem oporavku. Služe i kao prikladan zalogaj između obroka koji sprječavaju pregrijavanje uz istovremeno održavanje razine šećera i kolesterola u krvi. Visok sadržaj vlakana znači da s proteinskom pločicom može duže ostati siti, pa se može koristiti kao brza užina ili obrok na vašem planu za mršavljenje. Ljudskom tijelu je potrebno više energije za probavu bjelančevina nego za probavu ugljikohidrata i drugih namirnica iz hrane. Tim putem povećavaš sagorijevanje kalorija u tijelu jer se energija troši. Proteini također pojačavaju mišićnu snagu. Snažne proteinske užine s manje od 200 kalorija preporučuju se kao užine nakon vježbanja. Proteinske pločice djeluju izvrsno kao i ovakav obrok. Većina proteinskih pločica sadrži od oko 190 kalorija do 230 kalorija. Kako odabrati najbolju proteinsku pločicu ​​za sebe

Proteinske pločice biraju prema potrebama potrošača. Neki sportaši više vole Energy bare s visokim udjelom ugljikohidrata. Postoje zamjenske obroke za jelo koje se mogu konzumirati u zamjenu glavnih obroka. Proteinske pločice očito sadrže više proteina od energetskih traka i zamjenskih obroka. Energetske pločice sadrže više ugljikohidrata nego proteinske pločice, s druge strane, proteinske pločice nude manje vitamina i dijetalnih hranjivih sastojaka od zamjenskih obroka za jelo. Barovi su obično dobra opcija kada čovjek nema vremena za pripremu jela i ljude puni. Proteinski barovi plasirani su uglavnom za sportaše. Iako ove pločice konzumiraju svi, postoje sorte koje na ljudski organizam utječu na različite načine. Glavni izvori proteina koji se najviše konzumiraju su nemasno meso, protein bjelanjka iz jaja, kazein, pileća prsa itd. Postoje i veganski izvori proteina, uključujući bademe, zob, grah i mahunarke, soju i brokoli. Potražite na našoj stranici FitAlert.me, možda naiđete na pločice na akciji ;).

Na što pripaziti oko izbora pločice:

Niski ugljikohidrati


20 grama dovoljno je za zdravu odraslu osobu. Poželjne su pločice s niskim udjelom ugljikohidrata. Neto unos ugljikohidrata uvelike utječe na proces mršavljenja i ljudsko tijelo. Hrana, po prirodi, sadrži ugljikohidrate, možete regulirati njihov unos dok jedete proteinske pločice.

Visoka vlakna


Vlakna ti pomažu da se osjećaš sito i izgradnju mišića. Proteinske pločice s velikom količinom vlakana pogodnije su za konzumaciju. Standard bi trebao iznositi oko 3 grama ili više po pločici.

Bogata ulja


Palmino i ulje stabljike moraju se izbjegavati jer uzrokuju opasnosti po tvoje zdravlje. Mnoge industrije koriste palmino ulje kako bi čokoladnom premazu dali sjajnu glazuru, zbog čega se preporučuje izbjegavanje čokoladnih premaza.

Dobre masti


Količina masti mora biti manja od 3 grama po pločici. Zdrave masti mogu biti prisutne za zadržavanje tjelesne energije.

Nizak šećer


Preporučena količina šećera po bjelančevinama je oko 6 do 8 grama. Industrijski proizvedene bjelančevine proteina uglavnom sadrže visoku razinu šećera, no spomenute marke obećavaju ograničen unos šećera i zdrave hranjive sastojake. Većina proteinskih pločica sadrži visoku razinu šećera. Radije odaberite bjelančevine s niskim šećerom koje imaju nižu razinu šećera i izbjegavajte alkohole poput ksilitola, sorbitola i maltitola jer napuhuju. Na tržištu su dostupne i proteinske pločice bez šećera.

Čisti protein

Životinjski proteini su djelotvorni, ali proteini izvađeni iz biljaka, povrća i drugih izvora su ipak zdraviji. Pločice s orasima i zobom imaju zaista super okus, a daju ti i potrebnu količinu proteina. Puno tvrtki proizvodi pločice s bjelančevinama iz sirutke graška, oni su najbolji. Čiste proteinske pločice imaju oko 50 grama. Količina šećera po njoj je otprilike oko 8 grama, a od toga su: Šećeri - 2,0 grama i šećerni alkohol - 6,0 grama. Unos šećera po pločici razlikuje se i kod sorti. Na primjer, Pure Protein's Chocolate Peanut Butter Protein Bar sadrži samo 3 grama šećera. Čista proteinska pločice čokoladnog kikirikija s maslacem sadrži oko 16 grama ugljikohidrata. To se poravnava s preporučenom količinom. Čiste proteinske pločice većinom se proizvode od Whey proteina i sadrže kikiriki, što doprinosi unosu organskih ugljikohidrata i šećera. Nadam se da smo ti malo pomogli pri odabiru sljedeće proteinske pločice. Provjeri u našoj ponudi, nalazi se tvoja čokoladica na akciji.

Podijeli na:

Mladen Krznarić

Mladen Krznarić

FitAlert Tim

Rekreativac, ambiciozni radoholičar i vesela osoba. Autor mnogih članaka te promotor zdrave prehrane.

Pročitaj više