Deblja li kreatin?

22.08.2023

Kreatin je glavna riječ u industriji bodybuildinga. Međutim, šira je javnost još uvijek nesigurna oko toga. Prođimo činjenice u vezi s kreatinom.


Što je kreatin?

Sastoji se od aminokiselina - metionina, arginina i glicina. Neophodan je za proizvodnju adenozin trifosfata, koji napaja tijelo i daje mu energiju. Prirodno ga luče gušterača, bubrezi i jetra. Dva grama kreatina tijelo prirodno proizvodi dnevno. Devedeset i pet posto toga uglavnom je pohranjeno u mišićima kao fosfokreatin.


Što to čini mojem tijelu?

Kreatin je posebno koristan za ljude koji se bave fizičkim aktivnostima ili vježbama. Kreatin pomaže mišićima da se brže oporave od stresa i napora te daje dodatni poticaj energiji potrebnoj za intenzivne vježbe, poput treninga ili dizanja utega. Budući da imate više energije, možete napraviti više ponavljanja i setova bez da se lako umorite.

Stoga uzimanje kreatina, zajedno s fitness vježbama ili tjelesnim aktivnostima, pomaže u poboljšanju performansi u smislu snage i izdržljivosti. Također povećava mišićnu masu.

Deblja li me kreatin?

Kreatin ima malo masnoća, ugljikohidrata i kalorija, dakle, ne. Pomaže vam u izgradnji mišića. Izgradnja mišića povećava vaš metabolizam. Dugoročno smanjujete masnoću na trbuhu. Možda ga ne uzrokuje izravno, ali neizravno pomaže.


Dobivanje mišića može vas učiniti težim, ali vitkijim. Ne zaboravite da je mišić teži od masnog tkiva.

Kreatin skladišti vodu u mišićima (zadržavanje vode), koja je neophodna za napor mišića. I zbog toga se može primijetiti da ste se udebljali ili dodali masu. Ali to je samo tijekom početne upotrebe dodataka kreatinu. Očekujte da će težina vode biti oko dva do četiri kilograma.


Mogu li svi jednostavno uzimati kreatin?

FDA je kreatinu dodijelila ocjenu GRAS (općenito priznatu kao sigurnu). Ako ste sportaš ili samo netko tko želi imati vitkiju tjelesnu građu, kreatin je dobar dodatak za vas. Riječ mudrih ipak. Nema dovoljno istraživanja koja su proučavala učinke kombiniranja kreatina s drugim dodacima pa nitko ne može sa sigurnošću reći.


Tko ne može uzimati kreatin? Koje su nuspojave kreatina?

Dvije su suprotne tvrdnje u vezi s kreatinom. Neka izvješća tvrde da ako su vam bubrežne funkcije već oštećene, uzimanje dodataka kreatina može ih pogoršati i uzrokovati daljnje pogoršanje i oštećenje. Osim toga, zabilježena su izvješća o kardiovaskularnim problemima, grčenju i povlačenju mišića, dehidraciji, proljevu, između ostalog. S druge strane, neke skupine tvrde da ta izvješća nisu znanstveno dokazana.


Iako se preporučuje mladim odraslima, ako ste mlađi od 18 godina, ne preporučuje se korištenje kreatina, jer ne postoje znanstvene studije o učincima kreatina na rastuću djecu. Kao i u svemu, bolje je biti siguran nego žaliti i pogriješiti na oprezu.

Podijeli na:

Mario Krvarić

Treniranje i zdrava prehrana su sastavni dio mog života, te sa vama želim podijeliti svoje znanje kako biste bolje i brže postigli željene rezultate.

Pročitaj više