Integralna domaća peciva

31.01.2021

Unatoč tome što mnogi fitness entuzijasti često spominju kruh i peciva u negativnom kontekstu i navode ih kao „zabranjene“ namirnice , morat ću Vam otkriti jednu tajnu – kruh nije loš!

U stvari, niti jedna namirnica sama po sebi nije loša, niti bi se trebala zabranjivati, ali bi trebali paziti o količinama koje unosimo.

Nutritivno siromašnije namirnice, poput bijelog kruha iz dućana, možemo zamijeniti vlastitim, domaćim i boljim. Pri tome će Vam već sam proces pripreme i pečenja donijeti poseban osjećaj zadovoljstva, a također ćete napraviti puno zdraviju i bolju verziju od kupovne.

U nastavku pročitajte recept za fina i mekana integralna peciva, obogaćena mikronutrijentima i vlaknima.

POTREBNI SASTOJCI :

20 dkg bijelog glatkog brašna

30 dkg integralnog pšeničnog brašna

10 dkg heljdinog ili pirovog brašna (nije obavezno)

1 vrećica suhog kvasca

3-4 dL mlake vode

1 žlicica soli

1 žličica šećera

Malo ulja (ja koristim maslinovo)

3 žlice sjemenki ( lanenih, suncokretovih ili nekih trećih)

UPUTE ZA PRIPREMU :

Pomiješajte u posudi sve vrste brašna. Ukoliko nemate heljdino ili pirovo , slobodno ga nadomjestite s običnim integralnim. Bitno je da imate i običnog bijelog brašna, kako bi kvasci mogli lakše obaviti svoj posao i da okus ne preuzmu ostala integralna brašna koja znaju biti vrlo intenzivna i najčešće pregorka za većinu ljudi. Bez brige, 30% bijelog brašna Vas neće udebljati ili učiniti „nezdravima“.

Zatim dodate sol, šećer i kvasac.

Postepeno dolijevajte mlaku vodu uz miješanje s kuhačom dok smjesa ne postane kompaktna, a potom dodajte i malo ulja. Po potrebi dodajte i brašna (bilo kojeg) ukoliko Vam smjesa bude previše „gnjecava“.

Kada je smjesa dovoljno kompaktna, možete ju nastaviti mijesiti rukama.

Sjemenke možete ubaciti prije miješanja, ali možete i kasnije jer će smjesu biti potrebno premijesiti još jednom prije pečenja.

Nakon što ste ju umijesili, stavite smjesu natrag u posudu i pustite da odstoji sat vremena na toplom.

Zatim ponovno premjesite smjesu i narežite na osmine kako bi oblikovali 8 komada. Svaki komad rukama dodatno oblikujte u kuglice i stavite u lim prekriven papirom za pečenje. Tako ih ostavite još 30 min.


Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Prije nego što ih ubacite možete ih razrezati u križ po sredini.

Neka se peku 15-20 min., ovisno o jačini pećnice. (Kad vidite da su posmeđila i da im je dno pečeno, slobodno ih izvadite van.)


I to je to!

Odlična stvar je što ih, nakon što se u potpunosti ohlade, možete zamrznuti u škrinji i izvaditi kad god Vam zatrebaju. Ubacite ih u mikrovalnu na minutu i bit će mekane i fine kao i prvi dan. U škrinji mogu trajati do mjesec dana, a tako ćete si uštedjeti puno vremena i imati uvijek spremna peciva.

IDEJA ZA BRZI OBROK S INTEGRALNIM PECIVOM :

Razrežite peciva na 2 polovice, namažite ih skyrom/posnim sirom i stavite tunu iz konzerve na namazana peciva. Dodatno gore možete dodati i neku salatu. Zaista brz, a nutritivno bogat obrok!

Dobar tek! ?

Podijeli na:

Dubravka Tavra

Studentica koja spaja prehranu, trening i znanost u jednu dinamičnu cjelinu :)

Pročitaj više